TIPS & TRICKS

Velkommen til Tips & Tricks, som er beregnet til at hjælpe dig’ med at få succes i årets Fiskechallenge! Hvad end du er ny eller erfaren til fiskeri, vil du med garanti kunne lære noget nyt her på siden.

Udstyr til fiskeri og reglerne omkring kan være en jungle at forstå. Derfor vil vi gennemgå de mest nyttige informationer, regler og basale udstyrsområder indenfor lystfiskeri, så det hele bliver mere gennemsigtigt at komme i gang med!

Hvor kan jeg fiske?

I Danmark er der rigtig mange muligheder for at dyrke lystfiskeri. Under normale omstændigheder må man fiske de fleste steder i Danmark, så længe man har et fisketegn når man er mellem 18 og 65 år gammel. Derfor må du, som ung deltager op til 15 år, fiske i alle offentligt tilgængelige vande. Du kan læse mere om regler vedrørende fisketegn på www.fisketegn.dk

Kystfiskeri
Danmark er omgivet af ca. 7.000 km. kystlinje, som er frit for alle. Du skal dog være opmærksom på at der på nogle få strækninger er oprettet fredningsbælter, hvilket betyder at man ikke må fiske i det område. Du kan finde meget mere information om fredningsbælter og gode steder at fiske, ved at downloade app’en FishinginDenmark

Typisk kan kystfiskeren fange arter som Havørred, Hornfisk og Fladfisk

Havne- og Molefiskeri
I de danske havne og moler er der mange muligheder for at fiske, såfremt der ikke er skilte om fiskeriforbud. Fordelen ved denne type fiskeri, er at der er dybt vand, hvilket tiltrækker en lang række forskellige fiskearter.

Typisk kan du fange arter som Krabber, Sild, Hornfisk, Makrel, Havørred, Sej og Fladfisk

Å- og Søfiskeri
I Danmark har vi mange søer og åer, hvor der er mulighed for at fiske. Man skal dog være opmærksom på at disse vande kan være privatejede, hvilket betyder at det er en god ide at undersøge om man må fiske frit, eller skal købe en tilladelse først.

I søer og åer kan man fange arter som Skalle, Aborre, Gedde, Ørred, Suder, Karper og Laks

Put & Take fiskeri
I Danmark har vi en lang række Put & Take søer, som er private søer hvor ejeren udsætter specielle fisk. Mod betaling, kan man få lov til at fiske i disse søer, hvor man så med garanti ved at fiskene er tilstede.

I Put & Take søer kan man oftest fange arter som Regnbueørred og Guldørred.

Havfiskeri
Ejer du en båd eller overvejer du at leje en båd, er der mange muligheder for at fange forskellige arter ude på havet.

På havet kan man fange arter som Hornfisk, Havørred, Fladfisk, Sild og Makrel

Endegrej & Agn

Endegrej betegner det udstyr man binder for enden af sin fiskeline, og kommer i mange forskellige former, farver og formål. Agn betegner den madding man i nogle fiskeformer putter for enden af sin krog, eksempelvis orme.

Bombarda-flåd
Bruges til kastefiskeri med lettere endegrej og agn, såsom fluer, kroge og naturligt agn.

Wobler
Dette endegrej anvendes ved aktivt fiskeri, ved at kaste ud og trække langsomt ind. Woblerens udformning imiterer en levende byttefisk, hvilket gør at den vibrerer i vandet og tiltrækker større fisk som har lyst til at spise den.

Blink
Dette endegrej anvendes ved aktivt fiskeri, ved at kaste ud og trække langsomt ind. Blink er lavet af metal, hvilket gør at de reflekterer i vandet, for at imitere en levende byttefisk og tiltrække større fisk, der kunne have lyst til at spise den.

Spinnere
Dette endegrej anvendes ved aktivt fiskeri, ved at kaste ud og trække langsomt ind. Spinnere imiterer små byttefisk, ved at have et lille stykke metal siddende og fjer, som roterer og vibrerer i vandet når man trækker ind, hvilket tiltrækker større fisk der kunne have lyst til at spise den.

Forfang til Makrel og Sild
Dette endegrej består af 3-6 små kroge med gummi og fjer for at imitere en stime af små fisk der svømmer sammen, hvilket tiltrækker disse større fisk.

Forfang til Fladfisk
Dette endegrej består af et stykke line med 2 enkeltkroge og et tungt lod, så det hele synker ned på sandbunden for fladfiskene holder til. På krogene sætter du enten Gulp eller levende agn såsom børsteorme, som fladfisk elsker at spise.

Knuder

Er du ny til fiskeri, er det vigtigt at lære at binde en god knude, når du skal forene fiskelinen med dit endegrej. Under afsnittet her, finder du 2 klassiske og meget solide fiskeknuder, som med garanti nok skal sørge for at dit endegrej ikke ryger af.

Clinch knude

Improved Clinch Knot

Kilde: Fiskeknuder af Fisk på krogen

Palomar knude

Palomar

Kilde: Fiskeknuder af Fisk på krogen